Oktatás-képzés

A Budaörsi Napló szerkesztője 24 év alatt nem változott, ám annál több fiatal indult el tőlünk. Vannak, akik országos lapokhoz kerültek, azokkal pedig, akik az újságírás helyett végül más pályát választottak, nemegyszer interjúalanyaink között (orvos, tanár, pénzügyi szakember stb.) találkozhatnak olvasóink újra.

A gyakornokok képzése 4-5 fős csoportokban, 30 órás (12-14 alkalmas) tanfolyammal indul, amelynek keretében a hallgatók megismerhetik az alapvető újságírói műfajokat, a rövid hírek szerkesztésétől az interjún és riporton át a publicisztikáig. Már ez alatt is „bedobjuk őket a mélyvízbe”, vagyis sajtótájékoztatókon, sajtónyilvános eseményeken vehetnek részt és más, hasznos feladatokat kapnak.
A tanfolyam után a legjobbaknak munkalehetőséget biztosítunk, illetve a referencia munkájukkal ajánló levelet küldünk más szerkesztőségekbe.
 

Lapunk 25. évfordulójára írták egykori gyakornokaink:


Bagaméri Viki újságíró, szerkesztő
"A szó szoros értelmében véve igaz, hogy az újságkészítés azóta része az életemnek, amióta írni tudok, a legjobb barátnőmmel ugyanis már általános iskolásként kézzel írott budaörsi magazint „szerkesztettünk”, több éven keresztül. Egy igazi szerkesztőség életébe akkor csöppentem bele, amikor a Budaörsi Napló csapatának tagja lettem, s ha úgy vesszük, itt kaptam az első komolyabb újságírói feladatokat is. Mindig jó szívvel gondolok vissza ezekre az évekre, amik nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy nem tértem le erről az útról, és egy online magazin főszerkesztőjeként dolgozom. Igaz, most nem az izgalmas interjúk teszik színessé a napjaimat, hanem a kisfiúnk, aki a Budaörsi Naplóhoz hasonlóan hamarosan szülinapot ünnepel, méghozzá az elsőt."
Sós Eszter szociális szakember
"A Budaörsi Napló volt az alma materem, hiszen a szakmai gyakorlatomat követően még jó pár évig tanultam itt az újságírói hivatás csínját-bínját, hogy aztán végül csak a választott témám maradjon meg hivatásként. Jelenleg a szociális szférában tevékenykedem, és az írás már inkább csak hobbiként van jelen az életemben. Örülök, hogy a lapnál végzett munkám révén egy teljesen más szemszögből sikerült megismernem azt a várost, ahol a gyermekkoromat töltöttem."
Kárpátiné Boross Nóra újságíró, szerkesztő
„Első szárnypróbálgatásaim színtere volt a Budaörsi Napló! Jelenleg a Képmás Családmagazin munkatársa, és egy internetes magazin társszerkesztője és újságírója vagyok.”
Bérczessy Gergely vezető szerkesztő
"2006 őszén, vagyis közel két évtizede írtam először a Budaörsi Naplóba – ez volt az első „hivatalos” újságírói megbízásom. Bizalmat és honoráriumot kaptam. Azóta is javarészt zsurnalisztaként, szerkesztőként keresem a kenyerem. Több száz interjún túl néhány kedves naplós beszélgetésemet azóta is emlékezetes találkozásaim között őrzöm: amikor a karikaturista-zenésszel, Lehoczki Károllyal beültünk egy körúti kocsmába, ahol baráti sörözéssé és több órás fecsegéssé lett a munka, vagy amikor városszéli házában Red Hot Chili Peppers-rajongásáról mesélt Komár László..."
Vígh Katalin rendezvényszervező
"A Budaörsi Napló lehetőséget adott, hogy olyan témákról írjak, amelyek érdekelnek, illetve arról írjak, ami a budaörsieket érdekli. Évek óta figyelemmel kísérem az újságban megjelenő helytörténeti és kulturális híreket. Jelenleg rendezvényszervezéssel foglalkozom, és szívesen készítek összeállítást a cég eseményeiről a kollégák részére."
Csákány Róbert hírszerkesztő
"A helyi újság, rádió vagy tévé a legjobb tanműhely. Kicsi, családias szerkesztőség, minden témába, minden feladatkörbe bele lehet, és bele is kell kóstolni, de nem veszik a fejedet, ha az első próbálkozásaid még csiszolatlanok, vagy lemaradsz a lapzártáról - ezt tanítom a pályakezdő kollégáknak, és ilyenkor mindig a Budaörsi Naplóra gondolok, amely mindezt megadta nekem. Hálás vagyok érte még most is, amikor a Lánchíd Rádió hírszerkesztőjeként, illetve a reggeli hírműsor házigazdájaként várom a hallgatókat."
Nagy Natália író, színházrendező
„Nagyon örültünk, hogy 14 évesen a Budaörsi Napló szerkesztője megbízott bennünk és úgy éreztük magunkat Csákány Robival, mint a Szivárvány utca Louise és Clarkja, nagyon sokat tanultunk a lapnál. Én azóta voltam kommunikációs vezető a londoni magyar kulturális központban, jelenleg pedig Washington DCben anyuka vagyok napközben, este pedig színházat rendezek.”
Balkai Tamás sportlétesítmény vezető
"Nagyjából hat éven át írtam sportról a Budaörsi Naplóba, összekötve ezzel azt a két dolgot, amit mindig is szerettem: a sportot és a városunkat. Nagyon sok emberrel találkoztam, közöttük olyanokkal, akikkel ma is kapcsolatban vagyunk, sőt együtt is dolgozunk. Szerencsémre azóta is helyben, a Budaörs Városi Uszoda Sportcsarnok és Strand létesítményében dolgozom, így nem kellett elszakadnom a már említett két dologtól."

Elérhetőség

  • Kiadó: Budaörsi Napló Bt.
    2040 Budaörs, Napsugár utca 2.
  • Szerkesztőség:
    Budaörs, Szabadság út 137.
    +36 23 424 862
  • Impresszum

Partnereink

 

logo