Tudja biztonságban az otthonát a nyaralása alatt is

Írta: közlemény - TD

Nyáron ugrásszerűen megnő azoknak a boldog és büszke nyaralóknak a száma, akik a népszerű internetes közösségi oldalakon teszik közzé az útjuk részleteit és a nyaraláson készített fotókat. Ezek az információk így könnyen eljuthatnak bűnözői körökhöz is, ezért annak érdekében, hogy a nyaralás alatt is biztonságban tudhassuk otthonunkat és értékeinket, érdemes megfontolni a rendőrség alábbi tanácsait. 

A bűnelkövetők és elsősorban a betörők nagy számban használják ki a nyári időszakot, hiszen az üresen álló lakás számukra kedvező helyzetet teremt. Elsősorban azt az ingatlant veszik célba, amelyet kifigyelés után gazdátlannak találnak, és melynek környezetén látszik, hogy a lakója nincs a közelben, és valószínűsítik, hogy nem is ér haza egyhamar. A betörés pár perc alatt megtörténhet, ám ennyi idő alatt is nagy értékektől foszthatják meg a gyanútlan nyaralókat.

Mit érdemes elvégezni a betörés megelőzése érdekében?

 • Nézzen körül az ingatlanán, és zárjon el minden olyan tárgyat, amelyet a tettes eszközként használhat fel a behatoláshoz pl.: létra, szerszámok, kerti bútorok
 • Tartson rendet az udvarán, és ügyeljen arra, hogy az épülethez közel álló fa ágán ne tudjon senki felmászni az ablak párkányáig.
 • Ápoljon jó viszonyt a szomszédjaival, kölcsönösen figyeljék egymás ingatlanát, az utcában járó idegeneket!  
 • Kérje meg megbízható ismerősét, hogy naponta ürítse a postaládát, és ellenőrizze a lakás nyílászáróinak sértetlenségét.
 • Kössön érték- és kockázat-arányos biztosítást minden értéktárgyára kiterjedően, hogy ily módon biztosított legyen az anyagi megtérülés.
 • A nyaralás idejére érdemes beszerezni időkapcsolót, amely bizonyos időszakonként felkapcsolja a világítást, így azt a látszatot kelti, mintha otthon tartózkodnának a háziak.
 • Internetes közösségi oldalakon ne tegye közzé, mikor és mennyi ideig lesz távol, mert ezek az információk eljuthatnak bűnözői körökhöz is.
 • Zárja be a kert kapuját, a garázsajtót, a melléképület bejáratát, így elejét veheti a besurranásnak.
 • Rendszeresen ellenőrizze a zárakat, erősítse meg a bejárati ajtó mechanikai védelmét, pótzárral, ablakszárnyat kilincszárral, üveget fóliával, fémredőnnyel.
 • Felszerelhet helyi hang- és fényjelzést adó riasztót, mely a környezetében élők figyelmét hívja fel behatolás esetén.
 • A legbiztonságosabb megoldás, ha szakember közreműködésével telepíttet távfelügyeleti rendszerbe kötött riasztót, amely 24 órás felügyeletet és azonnali reagálást biztosít. Ez kiegészíthető videó-megfigyelő rendszerbe kötött kamerákkal, mely akkor jogszabályszerű, ha a kamera nem a közterület megfigyelését látja el, csakis saját portáját.
 • Nyaralás előtt érdemes házi leltárt készíteni, melyben rögzíti (akár fényképfelvétellel kiegészítve) az otthonában tárolt értékek jellemzői, műszaki cikkek esetén pedig az egyedi azonosítását lehetővé tevő paramétereket (gyári szám, pontos típus megjelölés), hiszen ezek a dolgok az eljárás során nagyban elősegíthetik a tárgyak azonosítását.

Ha az óvintézkedések ellenére is megtörtént a bűncselekmény, ne menjen be lakásába, mert ezzel tönkreteheti azokat a rögzíthető nyomokat, amelyek elősegíthetik az eredményes nyomozást. A sikeres elfogás érdekében működjön együtt a hatóság tagjaival az eljárásban, adjon részletes tájékoztatást az eltulajdonított értékeiről, a tudomására jutott gyanús körülményekről, és azon személyekről, akik bármi információval rendelkezhetnek a cselekményről vagy az esetleges tettesről.

Bűncselekmény esetén haladéktalanul értesítse a rendőrséget a 107-es vagy 112-es ingyenesen hívható segélyhívószámokon.

Elérhetőség

 • Kiadó: Budaörsi Napló Bt.
  2040 Budaörs, Napsugár utca 2.
 • Szerkesztőség:
  Budaörs, Szabadság út 137.
  +36 23 424 862
 • Impresszum

Partnereink

 

logo